Top 5 najzdrowszych owoców

Bardzo trudno jest utworzyć listę najzdrowszych owoców, ponieważ tak naprawdę wszystkie owoce są bombami witaminowymi i stanowią źródło niezwykle wartościowych składników odżywczych. Taka „topka” najzdrowszych owoców mogłaby się w dodatku bardzo różnić w zależności od tego, w jakim regionie świata byśmy ją sporządzili. Załóżmy jednak, że interesują nas owoce, które rosną na terenie naszego kraju. W końcu Polska jest bogata w sady i jeśli idzie np. o uprawę jabłoni, nie ma sobie równych.

Jednak nawet gdy ograniczymy zainteresowanie do naszego regionu, nadal będziemy mieli problem z wytypowaniem najzdrowszych owoców. Z natury rzeczy nie będzie ona bowiem uniwersalna. Składniki, które są zbawiennie dla osób zmagających się z ich niedoborem, nie okażą się dobre dla osób, w których organizmie jest nadmiar jakiegoś minerału, np. potasu (wtedy niewskazane są choćby banany), lub które mają alergię (np. na orzechy).

Przed stworzeniem listy najzdrowszych owoców trzeba także określić, czy mają się w niej znaleźć tylko owoce rozumiane potocznie ‒ jako słodko-kwaśne, bogate w fruktozę przekąski ‒ czy także będące owocami wedle klasyfikacji botanicznej pomidor czy ogórek. Załóżmy jednak, że na takiej liście miałyby się znaleźć owoce rozumiane potocznie, rosnące na teranie Polski, dostępne w ofercie naszej hurtowni i nie ogranicza nas myślenie o ewentualnych przeciwwskazaniach do ich spożycia.

Faworyci rywalizacji

  1. Jabłka ‒ bogate w błonnik, który przyspiesza procesy trawienne, oraz w witaminy;  zaspokajają apetyt, nie tucząc.
  2. Truskawki ‒ zawierają wiele antyoksydantów, regulują poziom cukru we krwi; korzystne dla cery – poleca się je osobom cierpiącym np. na trądzik; korzystne dla reumatyków, osób z wysokim ciśnieniem oraz mającym problemy z nerkami czy z wątrobą.
  3. Winogrona ‒ najzdrowsze są te ciemne ‒ czerwone lub fioletowe; ich kolor, zgodnie z intuicją wskazuje, na co mogą pomagać ‒ na problemy z krwią i z sercem.
  4. Borówki ‒ poza tym, ze zawierają wiele przeciwutleniaczy, przyczyniają się do poprawy wzroku.
  5. Gruszki ‒ łagodzą ból gardła oraz inne stany zapalne; korzystnie wpływają na układ trawienny ‒ zapobiegają zaparciom i wzdęciom; zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów.