Zastosowanie warzyw gastronomii

Warzywa są podstawą w każdej gastronomii. W piramidzie zdrowego żywienia umieszczone zostały na pierwszym miejscu, ze względu na swoje właściwości odżywcze. Warzywa są zdrowe, bo zawierają witaminy i minerały. Jeśli będziemy je spożywać, zdecydowanie poprawimy nasz stan zdrowia. Witaminy są odpowiedzialne za właściwe funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu trawiennego.

Pozwalają utrzymywać w normie m.in. cholesterol i ciśnienie itp. oraz odpowiadają za metabolizm i odporność. Nie wszyscy wiemy, że witamina u, która znajduje się tylko w soku z kapusty, wspomaga gojenie ran, zapobiega starzeniu się skóry i usuwa jego skutki. Naukowcy z wydziału dermatologii Uniwersytetu w Seulu, udowodnili, że witamina U, stosowana zewnętrznie, przyspiesza aż trzykrotnie szybkość regeneracji uszkodzonej skóry.

Kolory warzyw i owoców – wpływ na zdrowie

Od koloru warzyw i owoców zależy zawartość w nich składników odżywczych. Ze względu na barwę dzielimy je na czerwone, zielone, żółto-pomarańczowe, białe i fioletowe. Każdy kolor ma inne właściwości. Warzywa wykazują działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zapobiegają nowotworom, udarom, zawałom i wylewom. Ponieważ poprawiają elastyczność naczyń krwionośnych i zmniejszają odkładanie blaszek miażdżycowych. Powinniśmy spożywać wszystkie polskie warzywa i owoce, w surowej i gotowanej formie oraz jako soki. Warzywa i owoce zawierają nie tylko witaminy, ale też minerały, których niedobór prowadzi do wielu chorób. Dzięki zawartości m.in. potasu, manganu, sodu, fosforu, żelaza, cynku, fluoru i jodu, nasze kości są bardziej wytrzymałe i mamy unormowaną np. hemoglobinę. W warzywach jest ogromna ilość błonnika, tak niezbędnego dla jelit i zmniejszającego ryzyko nowotworów przewodu pokarmowego. Warzywa pomagają przy zaparciach i stabilizują poziom glukozy we krwi. Każdy kolor warzyw i owoców ma inne właściwości zdrowotne.

Zastosowanie warzyw w gastronomii

Nie ma nawet jednego warzywa, które nie byłoby wykorzystywane w gastronomii. Nic dziwnego, bo potrawy byłyby jałowe. Bardzo ważną rzeczą jest obróbka warzyw. Najlepiej spożywać je surowe lub poddawać krótkiej obróbce termicznej, żeby zachowały jak najwięcej swoich właściwości. Warzywa gotujemy pod przykryciem, by ograniczyć im dostęp tlenu. Powinny być lekko miękkie, ale nie rozgotowane, za wyjątkiem pomidorów. Gotujemy je na parze lub szybkowarze, w skórkach i w całości. Najwartościowsze są oczywiście surowe warzywa spożywane w formie surówek i soków i kiszonek. W gastronomii są także duszone, zapiekane, pieczone i faszerowane. Z warzyw robimy przetwory np. soki, konserwy warzywne, marynaty warzywne, koncentraty, kiszonki i mrożonki i soki. Kupujmy świeże polskie warzywa od sprawdzonych dostawców, którzy tak jak Przedsiębiorstwo Zielex Mariusz Kępka w Łodzi ma w swojej ofercie wszystkie produkty.

Warzywa w kuchni

Nie tylko w gastronomii, ale też w każdej kuchni, przygotowujemy warzywa na wiele sposobów, tak jak każdy lubi. Gotujemy zupy z dodatkiem warzyw, głównie marchwi, pietruszki, selera i pory. Nie sposób nie wspomnieć o czerwonym barszczyku z buraków lub o pomidorowej. Ziemniaki są podstawą polskiej kuchni. Gotowane, smażone, dodawane do zapiekanek, smakują wyśmienicie. Obiad lepiej smakuje z surówkami. Jest wiele przepisów, które często testujemy, dzięki temu mamy okazję wypróbować nie tylko polskich, ale i egzotycznych warzyw. Są one również podstawą sałatek z majonezem, które wszyscy uwielbiamy. Na nowalijki czekamy do wiosny. Pierwsze polskie warzywa firma Zielex dostarcza do sklepów i punktów gastronomicznych. Kupujemy je również na ryneczkach. Smakują wyśmienicie, a przede wszystkim są bardzo zdrowe. Lekarze i dietetycy zalecają spożywanie jak najwięcej warzy i owoców.