Które winogrona są zdrowsze – jasne czy ciemne?

Wiele jest pysznych owoców, a pośród nich jednymi z pyszniejszych są winogrona. Ich smak jest wprost fenomenalny niezależnie od rodzaju. Równie dobrze smakują winogrona jasne, jak i ciemne. Małe i duże. Okazuje się jednak, że choć pod względem walorów smakowych między poszczególnymi odmianami winogron nie ma jakichś wielkich rozbieżności, to różnić się one mogą właściwościami zdrowotnymi.

To, że jedne winogrona są mniej, a drugie bardziej zdrowe, nie znaczy oczywiście, że któraś z odmian tego owocu miałaby być mało wartościowa. Wprost przeciwnie, wszystkie odmiany winogron mają zbawienny wpływ na ludzki organizm. Sęk w tym, że niektóre działają dobrze, a inne bardzo, bardzo, bardzo dobrze.

Kluczowa rola polifenoli w winogronach

Dlaczego wszystkie winogrona, niezależnie od gatunku, koloru czy wielkości, są dobre dla człowieka? Między innymi dlatego, że zawierają związki znane jako polifenole. To przeciwutleniacze, które działają chociażby w ten sposób, że powstrzymują proces starzenia się komórek i nie dopuszczają do rozwijania się nowotworów. To właśnie stężenie tego składnika decyduje w dużej mierze o tym, jak zdrowe są dane winogrona. Oczywiście im więcej mają one polifenoli, tym są lepsze. Okazuje się, że winogronami, które zawierają więcej tych cennych związków, są winogrona ciemne. Niewątpliwie warto je więc jeść w celu utrzymania swojego organizmu w jak najlepszej kondycji.

Winogrona nie stoją jednak wyłącznie polifenolami. Znajdują się w nich także inne niezwykle cenne składniki. Na przykład miedź oraz potas. Ta pierwsza wpływa dobrze na układ odpornościowy, natomiast drugi jest kluczowy do prawidłowego przepływu krwi. Obniża bowiem ciśnienie, co ma zdecydowanie dobry wpływ na organizm.

Innym ważnym składnikiem, który znajduje się w winogronach, jest też niewątpliwie żelazo. Ponieważ jego niedobór może grozić między innymi anemią, warto go uzupełniać choćby poprzez jedzenie smacznych i zdrowych winogron.