tr?id=1648678752043653&ev=PageView&noscript=1

Fakty i mity na temat szpinaku

Szpinak jest źródłem różnych witamin, a zwłaszcza witaminy A, B, C, beta-karotenu oraz luteiny. Zmniejsza problemy ze wzrokiem, a dzięki luteinie zwiększa się gęstość plamki żółtej. Zawiera wiele minerałów magnez, potas oraz wapń, dzięki, którym wspomaga prace serca. Szpinak jest warzywem bogatym w kwas foliowym, dzięki czemu zmniejsza ryzyko występowania zaburzeń nerwowych oraz depresji. Bardzo ważnym jego składnikiem jest witamina K, która niezbędna jest do prawidłowego funkcjonowania układu kostnego. Faktem jest również, iż ma właściwości odchudzające, dlatego często zalecany w stosowaniu różnych diet. Warzywo to jest niskokaloryczne, a zawarte w nim witaminy B oraz potas przyspieszają spalanie węglowodanów i tłuszczy. Natomiast niewskazany jest dla osób cierpiących na reumatyzm oraz mających problemy wątrobą i nerkami. Najistotniejszą rzeczą w żywieniu naszego organizmu jest dostarczenie mu zdrowych warzyw i owoców. Dlatego też warto skorzystać z usług Hurtowni Zielex

Mity na temat szpinaku

Od wielu lat żyliśmy w tym przekonaniu, że szpinak zawiera duże ilości żelaza i wskazany jest w leczeniu anemii. Spowodowane jest to błędnym zapisem jednego z naukowców, który dokonał badań tego warzywa. Szpinak co prawda zawiera spore ilości żelaza, jednak ze względu na spore zawartości kwasu szczawiowego jest trudno przyswajalne. Mrożony szpinak zawiera mniej składników odżywczych niż świeży. Oczywiście, że może stracić część swoich właściwości, ale najczęściej produkt ten jest zamrażany zaraz po zbiorze, aby nie stracił swoich walorów wzrokowych. Mitem jest, że kobiety w ciąży oraz karmiące piersią nie mogą spożywać szpinaku. Ponieważ jest to bogate źródło kwasu foliowego, zmniejsza ryzyko występowania wad rozwojowych płodu. Niemniej jednak należy pamiętać, iż utrudnia przyswajanie wapna, dlatego też warto, jest przyprawić go śmietaną. Co ciekawe nawet dzieciom od 9. miesiąca życia można podawać to warzywo, jednak należy pamiętać, iż zawarte w warzywach liściastych azotany są niewskazane w diecie dziecka i kobiet w ciąży. Dlatego też szpinak powinniśmy kupować ze znanych źródeł.