Dlaczego grejpfruty są gorzkie w smaku?
Dodano: 2022-07-13Grejpfruty są wartościowymi owocami i zalecanymi przez lekarzy oraz dietetyków. Możemy tylko żałować, że nie rosną w Polsce, chociaż nie mamy prawa się uskarżać na ich brak, bo w każdym sklepie wybierzemy żółte lub czerwone. Dzieci nie są ich smakoszami, bo mają gorzki i kwaśny smak. Wtedy warto dodawać do deserów, by chętniej jadły.
Jaką wartość zdrowotną mają grejpfruty?
Grejpfruty są wartościowymi owocami, choć zbyt mało docenianymi. Ich właściwości zdrowotne doceniają lekarze i dietetycy, polecając spożywanie. Owoce zawierają witaminy, głównie C oraz składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas. Wzmacniają organizm i naczynia krwionośne, regulują ciśnienie i poziom glukozy we krwi, obniżają poziom cholesterolu, oczyszczają nerki oraz wątrobę, przyspieszają przemianę materii. Dzięki zawartości niskiej ilości kalorii możemy je spożywać przy walce z nadwagą. Grejpfruty mają działanie przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, a nawet antyrakowe. Warto więc spożywać owoce, bo są dostępne w większości sklepów spożywczych i warzywniaków, które zaopatruje w towar Przedsiębiorstwo Handlowe „Zielex” Mariusz Kępka. Nie ma problemu z ich zakupem.
Dlaczego grejpfruty są gorzkie w smaku?
Grejpfruty są bardzo wartościowe, więc warto je spożywać w formie owoców i soków. Mamy do wyboru żółte, zielone i czerwone grejpfruty, które różnią się smakiem i właściwościami. Najzdrowsze, a przy tym gorzkie i kwaśne są czerwone. Powodem jest zawartość naringiny i flawonoidu. Składniki te mają właściwości zdrowotne, więc warto przełknąć gorycz. Zawierają najwięcej witaminy C, likopenu i karotenoidów, likopenu. Dzieci wolą żółte i zielone, bo są smaczniejsze. Jeśli zależy nam, by nasze pociechy jadły gorzki owoc, możemy im podawać w formie soku, łącząc z pomarańczowym, granatem czy innym, który bardzo lubią. Dobrym pomysłem jest dodawanie do deserów. Pamiętajmy, by przed obraniem umyć owoc, bo przebywa długą drogę i jest zabezpieczany różnymi środkami.